Hiki

Hiki

 
Hikoilu on kehon keino lämpötilan säätelyyn. Hiki syntyy hikirauhasissa (2-4 miljoonaa), joita on ihossa eri puolilla kehoa. Hikirauhasia on runsaasti jalkapohjissa, kämmenissä, otsissa ja poskissa sekä kainaloissa.

Hikirauhasten toimintaa säätelee sympaattinen hermosto, ja se on tahdosta riippumatonta. Runsas hikoilu on normaalia, kun on kuuma tai kun treenaat, olet levoton tai kuumeinen. On myös luonnollista hikoilla enemmän murrosiässä tai vaihdevuosien aikana.
 
Liiallinen hikoilu ja hyperhidroosi
Liikahikoilusta tai hyperhidroosista kärsivien hikirauhaset ylireagoivat ärsykkeisiin ja ovat yleensä yliaktiivisia ja tuottavat enemmän hikeä kuin on tarpeen.
Liikahikoilu tai hyperhidroosi on määritetty hikoiluksi, joka ylittää kehon fysiologisen tarpeen. Hyperhidroosista tai liikahikoilusta kärsii 3 % väestöstä.
Palmaarinen hyperhidroosi on hyperhidroosin yleisin muoto, joka aiheuttaa käsien liiallista hikoilua. Hyperhidroosi voi aiheuttaa myös jalkojen, kainaloiden ja kasvojen liiallista hikoilua. Hikoilu on usein hallitsematonta, kiusallista ja ennalta-arvaamatonta.

Hyperhidroosilla on tuhoisia emotionaalisia vaikutuksia yksilön elämään. Siitä kärsivät ovat jatkuvasti tietoisia asiasta ja yrittävät muokata elämäntyyliään ongelman huomioiden. Tämä voi olla vammauttavaa akateemisessa, sosiaalisessa ja työelämässä. Jos hikoilusi haittaa jokapäiväistä elämääsi, hae ammattiapua.
 
Hyperhidroosin hoito
Ensisijaisesti hyperhidroosia hoidetaan erittäin tehokkailla (aluminiumkloridia sisältävillä) antiperspiranteilla, kuten Absolut Torrilla. Jos ne eivät riitä, vaihtoehtoisesti voidaan käyttää botuliinitoksiinipistoksia (Botox). Botuliinitoksiini on tehokas hoitokeino, joka vaikuttaa 3-12 kuukauden ajan. Kirurgiaa harkitaan ainoastaan, jos mikään muu vaihtoehto ei tepsi.

Kommentarer inaktiverade.